Slideshow image
  Home About us practice schedule Calendar UPCOMING events past events Contact us
Artistic Direction
Program
Workshops
AWARDS
Audio & video
In PRESS
Links
RETURN TO IN THE PRESS
NOVEMBER 10 , 2006 - Page 17 - "From Toronto with Love"

Broj 1078, 10. novembar 2006.

"From Toronto with Love"

Akademija Srpske Narodne Igre "Miroslav Bata Marčetić" prošle nedelje je, od 2. - 5. novembra, svojom igrom i pesmom oduševila kako srpsku zajednicu, tako i Amerikance Floride.

U petak, 3. novembra, pred prepunom salom pozorišta Paladium u St. Petersburgu, pred oko 800 posetilaca, Akademci su održali svoj celovečernji koncert "From Toronto with Love". Gosti su im bili lokalna grčka grupa i "Srpski Biseri", srpska folklorna grupa pri crkvi "Svetog Save" iz St. Petersburga. Koncertu je prisustvovalo i preko sto članova Udruženja Folklorista Floride (Florida Folk Dance Association), koji su u februaru ove godine prisustvovali seminaru srpskih igara koji je za njih uspešno održao u Orlandu, Florida G-din Bata Marčetić.

Posle koncerta, oduševljeni onim što su videli, pridružili su se ostalim učesnicima na igranci koju su domaćini organizovali u svojim prostorijama. Uz veselje i dobro raspoloženje, zajedničko druženje se nastavilo do rane zore.

Sledeće večeri, u okviru Srpskog Festivala koji je trajao tri dana, organizovana je još jedna igranka na kojoj je Akademija takođe nastupala i ponovo oduševila prisutne, pogotovu one koji su propustili koncert prethodne večeri. I ovoga puta se zajedničko druženje nastavilo do ranog jutra. U slobodnom vremenu su Akademci ragledali grad, kupali, sunčali se, uživali u svojoj mladosti i lepoti Floridskog sunca.

“Veoma sam zadovoljan kvalitetom, kojim smo se predstavili publici Floride, kako našoj srpskoj zajednici tako i Amerikancima. Turneja je bila veoma uspešna, a u isto vreme smo svi imali divan i nezaboravan provod” izjavio je Bata Marčetić za “Novine Toronto”.

“ Uspehe koje postižemo su zbog vrhunskog stručnog kadra, kvaliteta i marljivosti, konstantnog rada i izvođenja visoko-kvalitenih koreografija, a u isto vreme i u iskrenoj i nesebičnoj ljubavi koju svi mi u Akademiji nesebično negujemo prema ovoj vrsti umetnosti, kojom se svi ponosimo. Zbog svega ovoga uvek postižemo zapažene rezultate i vrlo često imamo pozive da učestvujemo na raznim manifestacijama”, ponosno priča Bata Marčetić.

Redovne probe se nastavljaju i Akademija se užurbano sprema za svoje sledeće nastupe. Već sledećeg petka, 17. novembra svi ansambli Akademije nastupaju na Zabavi koja je već rasprodata, a na kojoj je specijalni gost večeri naš poznati pevač Predrag Cune Gojković.

Akademija Srpske Narodne Igre priređuje 9. decembra svoj Jesenji koncert sa najboljim internacionalnim ansamblima Toronta - "Šarm pesme i igre".

“Imamo već nekoliko poziva za gostovanja, sledeće godine, na kojima će naša Akademija nastaviti da predstavlja srspku zajednicu Ontarija i Kanade i da na pravi način kroz ceo svet širi srpsku igru i pesmu” rekao nam je na kraju g. Marčetić uvek u žurbi i sa neiscrpnom energijom.

N.T.