Slideshow image
  Home About us practice schedule Calendar UPCOMING events past events Contact us
Artistic Direction
Program
Workshops
AWARDS
Audio & video
In PRESS
Links
RETURN TO IN THE PRESS
NOVEMBER 10 , 2006 - Page 17 - "SRPSKO DOBROČINSTVO JOVAN DUČIĆ - HERCEGOVAČKO VEČE "

Broj 1078, 10. novembar 2006.

SRPSKO DOBROČINSTVO JOVAN DUČIĆ - HERCEGOVAČKO VEČESad već tradicionalno, čuveno Hercegovačko veče održano je 4. novembra u Vajnoni. Više od 650 Hercegovaca, ali i Srba i njihovih prijatelja iz svih srpskih zemalja, dobrotvora iz Amerike i Kanade, dočekali su članovi upravnog odbora Kanadsko-Srpskog dobročinstva Jovan Dučić, starim hercegovačkim običajem bratskom dobrodošlicom. Ovo društvo želi da okupi Srbe iz svih krajeva gdje su oni prije živjeli, u bivšoj otadžbini. I u tome uspjeva. Ovo je jedan od najvećih skupova Srba koji je, do sada, održan u Kanadi i Americi u organizaciji jednog zavičajnog društva.

Goste je pozdravio predsjednik društva, gospodin Jakov Vico. Veoma uspješan urednik i voditelj cjelovečernjeg programa je bio gospodin Ljubiša Vlatković, koji je i autor veoma posjećene izložbe "Naša Hercegovina". Veliki doprinos organizaciji dali su članovi upravnog odbora, Jakov Vico, Jovo Miskin, Stevica Čukilo, Matija Trklja, Slobodan Rundo, Mišo Čeklić, Pero Mišita, Slobodan Kosović i drugi. Cjele noći je svirao orkestar "Košava".

Gosti su bili impresionirani folklornim ansamblom Akademija srpske narodne igre "Miroslav Bata Marčetić". Takođe, u umjetničkom djelu programa učestvovali su i poznati guslari, iz Kičinera, g. Novica Stanić, i g. Đorđe Samarđić, članovi poznatog guslarskog društva "Filip Višnjić", zatim naš prijatelj iz Ohio SAD g. Lazar Kuraica, na starom instrumentu, diplama.

Izveden je i skeč vezan za emigrantski život koji je oduševio prisutne goste, po tekstu Ljubiše Vlatkovića, a u izvedbi članova društva g. Miše Ceklića, gospođe Milke Živanović, g. Bonavanture Otshudia, i dječaka Marka Grahovca.

Srpsko dobročinstvo "Jovan Dučić" je umjetničko i humanitarno društvo osnovano 1991 godine u želji ljubitelja poezije i lijepe riječi da se okupljaju i zajedničku ljubav prema poeziji i prozi podjele sa što širim krugom ljudi i zemljaka. Organizovanjem dobrotvornih priredbi i akademija društvo prikuplja novac i materijalnu pomoć koju šalje najugroženijim u otadžbini.

Svakog decembra se organizuju sada već tradicionalne i veoma posjećene književne večeri posvećene našim velikim pjesnicima i piscima, preko kojih, čuvamo našu srpsku tradiciju, jezik i duhovnost, te iako smo daleko od otadžbine, njoj se u stvari približavamo.

9 decembra ove godine održat će se devete po redu književne večeri, ovaj put posvećene srpskoj rodoljubivoj poeziji. Do sada su književne večeri bile posvećene, Jovanu Dučiću, Đuri Jakšiću, Milanu Rakiću, Aleksi Šantiću, Milošu Crnjanskom, Lazi Kostiću i Branku Radičeviću i srpskoj ljubavnoj poeziji. Urednik ovih književnih večeri je novinar Slobodan Rundo.

I ovo Hercegovačko druženje bilo je izvanredno organizovano, gosti večeri su bili više nego zadovoljni, a stigle su i pohvale organizatorima na smiš-ljenom programu i dobroj organizaciji. Predivno smo se proveli, hvala vam, čestitamo.

Ovom prilikom prikupljen novac od mno-gih dobrotvora društva, koji će biti upućen onima kojima je najpotrebniji. Moram istaći velikog srpskog dobrotvora gospodina Gorana Varaklića i njegovu suprugu Draganu, zatim Mihajla Milićevića, Srećka Milidraga, Milana Lešića, Ranka Rakanovića, Neđu Krajišnika, Momira Vaskovića, Milana Ticu, Ljiljanu Arežinu, Željka Čolakovića, Čedu Ignjatića, Branka Tupanjca, Marka A. Tolisa, generalnog menadžera Srpske sale u Vejnoni i ostale naše dobrotvore i sponzore. Hvala im na dobročinstvu.

Vidimo se ponovo dogodine.

Slobodan Rundo