Slideshow image
  Home About us practice schedule Calendar UPCOMING events past events Contact us
Artistic Direction
Program
Workshops
AWARDS
Audio & video
In PRESS
Links
RETURN TO IN THE PRESS

July 10, 2009 - Page 20-JOS JEDNA POBEDA


AKADEMIJA NARODNE IGRE MIROSLAV BATA MARČETIĆ
 
JOS JEDNA POBEDA…
 
Broj 1206, 10. jul 2009.

AKADEMIJA SRPSKE NARODNE IGRE “MIROSLAV BATA MARČETIĆ”

JOŠ JEDNA POBEDA

Tradicionalno, u Torontu se Dan Kanade proslavlja između ostalog i održavanjem CHIN Canada Day internacionalnog takmičenja u folkloru u dve kategorije - omladinskoj (senior) i dečijoj (junior) kategoriji. Ove godine se ovo poznato i prestižno takmičenje održalo 5. jula pred više od 4000 gledalaca.

Takođe tradicionalno, Akademija srpske narodne igre "Miroslav Bata Marčetić" ne samo da učestvuje na ovom takmičenju, već je i tradicionalno, svake godine u samom vrhu, osvajajući lepe nagrade, prva ili druga mesta. Pored Akademije, takmičili su se Portugalci, Ukrainci, Čileanci, Makedonci, Poljaci, Meksikanci, Indijci i mnogi drugi.

Ove godine je Akademija srpske narodne igre osvojila drugo mesto u omladinskoj kategoriji. Prvi su bili Grupo Čile, čileanski ansambl, a treći Vesnyanka, ukrajinski ansambl. Akademija se predstavila kombinacijom čobanskih igara i Vlaškim igrama.

U dečijoj kategoriji Akademija je takođe osvojila drugo mesto. Prvi su bili White Eagle, poljski ansambl, a treći Makedonka, makedonski ansambl. Dečiji ansambl Akademije se takmičio kombinacijom igara iz Šumadije i Šopskim igrama.

Igrači Akademije su veoma zadovoljni ovim uspehom, obzirom da su i ostali takmičari bili odlični. Kažu, da im učestvovanje na ovakvim poznatim takmičenjima daje šansu da na najbolji način predstave bogatu srpsku kulturnu baštinu pripadnicima drugih naroda u multikulturnoj Kanadi, a u isto vreme i da u najboljem svetlu prikažu srpsku zajednicu u Kanadi.

Obzirom da je Akademija srpske narodne igre i pobednik ovogodišnjeg Kiwanis Dance Festivala u kategoriji folklora (takođe takmičenja internacionalnog karaktera koji se svake godine tradicionalno održava u Torontu) , upitali smo G-dina Miroslava Batu Marčetića, direktora Akademije, da nam otkrije tajnu njihovog konstantnog uspeha.

"Nema nikakve tajne - iza svakog nastupa Akademije stoji pre svega znanje i profesionalnost celokupnog umetničkog kadra Akademije, veliki rad i ljubav prema tradicionalnoj srpskoj izvornoj igri i pesmi do te mere da ne dopuštamo da se srpski folklor "zamuti", "modernizuje" raznim etno-baletskim trendovima, već da se sačuva srpski folklorni "izvor". Ako svaki narod zamuti i promeni svoj izvor, jednoga dana će svi narodi izgubiti svoj identitet, a mi u Akademiji srpske narodne igre to ne želimo da se desi. Tajna uspeha, znači, nije u "sumnji" da bi srpski folklor izveden "na neki drugi način" izgledao bolji pa da ga treba menjati, već naprotiv, u ponosu predstavljanja tradicionalnog srpskog folklora, jer je sam po sebi izuzetno bogat".

Nakon vrlo uspešne sezone i ovog plodnog nastupa, Akademija srpske narodne igre zasluženo ide na odmor, a već u septembru nastavlja sa radom punom parom, jer poziva za putovanja u sledećoj sezoni već ima puno.