Slideshow image
  Home About us practice schedule Calendar UPCOMING events past events Contact us
Artistic Direction
Program
Workshops
AWARDS
Audio & video
In PRESS
Links
RETURN TO IN THE PRESS

MAY,2011 - VELIKI USPEH AKADEMIJE U TORONTU, CIKAGU I NJUJORKU


AKADEMIJA NARODNE IGRE MIROSLAV BATA MARČETIĆ
 
VELIKI USPEH AKADEMIJE U TORONTU, CIKAGU I NJUJORKU


Preko 1000 posetilaca je uživalo u igri, muzici i pesmi u izvođenju "Akademije srpske narodne igre Miroslav Bata Marčetić" koja je i ovu sezonu 14. maja u Rajerson pozorištu u Torontu krunisala izuzetno uspesnim Godišnjim koncertom.

Preko 300 igrača i 20 muzičara, članova orkestra Akademije bili su ujedno i domaćini specijalnoj gošći iz Srbije, Jeleni Tomašević, koja je svojim nastupom uveličala ovaj veliki kulturni događaj.
Kao i svake godine, godišnji koncert je počeo proekcijom slika, retrospektivom važnijih aktivnosti Akademije između dva godišnja koncerta, tako da je publika imala priliku da vidi slike Akademaca sa putovanja, osvojenih nagrada i nastupa u ovoj sezoni.
Akademci su na ovom koncertu izveli koreografije iz Crnorečja, Pirota, Niša, Šumadije, Leskovca, Bele Palanke, Vranjskog polja, Bujanovca i Gnjilana, Vlaškog kraja, Like i Dalmacije, Šopske i Bosilegradskog Krajišta, a čiji su autori naši najpoznatiji i najpriznatiji koreografi: Desanka Đorđević, Dragomir Vuković, Slavica Mihailović, Miroslav Bata Marčetić, Milorad Lonić i Ivica Ruptak.

Posebnu radost i dar publici poklonili su svojim nastupom najmlađi, peti ansambl, kojeg čine deca uzrasta od 3 do 6 godina. Oni su bez obzira na svoj uzrast, raspoloženo i veselo pokazali deo onoga što su tokom ove sezone naučili, a to je da čuvaju svoj identitet, jer narod kaže da se svoje narodno blago čuva i neguje još od "najmanjih nogu". I kako su se u programu ređali ansambli, od petog najmlađeg do prvog reprezentativnog, tako je publika mogla da prati kako sa uzrastom izvođača raste kvalitet, igračko umeće, tehnika izvo-đenja, gluma, kvalitet vokalne interpretacije, izražajnost, energičnost i na kraju dostiže savršenstvo u izvođenju prvog ansambla.

Takođe se primećuje da uporedo sa ansamblima, raste i narodni orkestar Akademije, koji se na ovom koncertu virtuozno predstavio sa 20 muzičara. U odnosu na prošlogodišnji koncert, može se slobodno reći da je orkestar mnogo napredovao i da je zvučao skladno, kompaktno i profesionalno. Poseban čar svakoj igri i pesmi doda-vale su prelepe, bogate, originalne narodne nošnje koje Akademija, nabavlja isklju-čivo iz Srbije.

Specijalan gost na ovogodišnjem koncertu Akademije srpske narodne igre bila je naša poznata estradna zvezda Jelena Tomašević, jedna od, ako ne i najkompletnija i najkvalitetnija domaća pevačica koja u svom repertoaru neguje i izvodi kako pop, tako i tradicionalnu, izvornu srpsku pesmu. Tako da je sa momcima i devojkama Akademije izvela nekoliko tradicionalnih pesama: "Rasti, rasti, moj zeleni bore"i "Kude si posla mori cveto", a sama otpevala "Čije je ono devojče" i "Usnila je dubok sanak" Od svojih pop pesama, Jelena Tomašević je publici poklonila pesmu "Oro" sa kojom je 2008. godine predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije i "Okeani". Publika je uživala u njenim interpretacijama i ovacijama je pozdravljala svaki njen izlazak na scenu.
Jednostavno, na godišnjem koncertu Akademije srpske narodne igre dominirala je ekspresivna i energična igra i pesma svih učesnika koja je na jedinstven način spojila scenu i publiku i povela je u zavičaj, zajedno čuvajući i promovišući pravu tradicionalnu srpsku bogatu kulturnu riznicu.
Inače umetničko rukovodstvo Akademije čine umetnički rukovodioci: Željka Jaković, Marijana Marčetić, Ljubomir Luka Popović i Neven Mikač; vokalni pedagog Sonja Crnomarković; instruktor za scenski pokret Jelena Dujmović; muzički direktori Dušan Suvajac i Milan Mića Petrović.
Na pitanje da li je zadovoljan koncertom, u čemu je uspeh Akademije i koje su njihove sledeće aktivnosti, Miroslav Bata Marčetić, direktor i koreograf Akademije, nam je rekao: "Izuzetno sam zadovoljan. Na pravi način smo predstavili svoju bogatu riznicu folklora, igre i pesme, negujući tradicionalnu izvornu igru i pesmu, što u današnjem vremenu nije lako, pored uticaja mnogih stranih modernizacija, preteranih stilizacija pod izgovorom "novog načina izvođenja" . Nema potrebe za spektaklom i light-šoom, da bi se sebi i svetu predstavili u najboljem svetlu, već je potrebno da budemo to što jesmo.
Na ovom koncertu smo pored postojećih izveli i nove koreografije, a pravo osveženje i veliki doprinos je učešće naše poznate estradne zvezde iz Srbije, Jelene Tomašević. Iza svega što ste mogli videti na koncertu stoji veliki rad i ljubav prema našoj kulturi i tradiciji svih nas u Akademiji. Naš uspeh je i u tome što u Akademiji nema predaha. Momentalno se vredno, temeljno i ozbiljno pripremamo za nove nastupe".
I zaista, posle uspešnog Godišnjeg koncerta u Torontu, prvi reprezentativni ansambl i orkestar Akademije održali su vrlo uspešan Gala koncert u Čikagu, a u sklopu obeležavanja 11 godina srpske TV Čikago i srpske TV Toronto 21. maja.
Već sledećeg vikenda, od 27. do 29. maja, treći ansambl Akademije, mladi igrači sa svojim roditeljima, bili su na gostovanju u Njujorku, a nastupali su za našu crkvu "Sveto Raspeće" iz Patersona na njihovom imanju u Hope, Nj.
"Akademiju srpske narodne igre do kraja ove sezone očekuje još nastup na Policultural Festivalu i Canada Day Festivalu u Torontu, u Niagara Falsu, a na jesen od važnijih aktivnosti očekuje nas celovečernji koncert u Montrealu i Torontu, nastup u Floridi i nadam sejoš mnoga gostovanja", rekao je Bata Marčetić.

D. Janković