Slideshow image
  Home About us practice schedule Calendar UPCOMING events past events Contact us
Artistic Direction
Program
Workshops
AWARDS
Audio & video
In PRESS
Links
RETURN TO IN THE PRESS

January,2012 - STVARNA UMETNOST


STVARNA UMETNOST
 
RAZNOLIKOST I DAROVITOST AKADEMIJE "MIROSLAV BATA MARCETIC"

 Narodne igre ne gledamo samo kao igre, već kao sveobuhvatan doživljaj narodnih običaja zajedno sa nošnjama, nakitom, i što da ne, tom specifično začešljanom kosom. Narodnim igrama ljudi se bolje upoznaju, razvija se multikulturalizam neophodan za očuvanje tradicije, ali i za držanje koraka u pravcu koji kreira budućnost. To je upravo ono, na čemu Akademija “Miroslav Bata Marčetić” insistira, i sa pravom nosi ime ambasadora srpske narodne igre i pesme u Kanadi i Americi.

Na nedavno održanom konecrtu Akademije “Šarm pesme i igre”, u Hart Teatru u centru Toronta, pored domaćina, u goste su pozvani poznati folklorni ansambli Ukrajine, Poljske, Jermenije i Mađarske, koji su uneli u program, a u isto vreme i u publiku, tako specifičan i potreban kolorit. Kolorit multikulturalizma. Lepo je bilo videti, kako se kroz igru naroda koji ne govore istim jezikom, ruše sve kulturne barijere. Promocija kulture najbolje se vidi i ostvaruje baš kroz ovakve nastupe. Kada nastupa u Kanadi, Akademija Srpske Narodne Igre se sa ponosom uliva u multikulturu Kanade, a kada nastupa van Kanade, sa ponosom predstavlja Kanadu, ali promovišući bogatu srpsku kulturnu baštinu. Upravo zbog toga, uz ime Akademije ide i slogan: ponos Kanade – duša Srbije.

Koncert je počeo igrom prvog ansambla Akademije, “Oro se vije kraj manastira”, i energija je u startu sprovedena kroz sva sedišta u sali. Iznenađenje je bila pojava šezdesetak mališana kao najlepših cvetova, obučenih od glave do pete u kompletne prelepe nošnje, a svako od njih je, koliko god bili brojni na sceni, tačno na vreme, znao i kada da počne i kada da završi muzičku frazu. Impresivna uvežbanost, zaista. Ređale su se koreografije igara i pesama : Čuvam ovce na livadi sama, Na ledu, Igre iz Pirota, Vlaške igre, O moj dragi, Šano dušo Šano mori, Crnorečje, Milan mi Milku apeše, i uz njih se smenjivale i sve uzrasne grupe Akademije. Gledate i slušate te pesme i igre, a onda ŠARM Akademije, sevne u jednom trenutku. U pokretu. U kristalnom zvuku. U jasnom tonu. Jer, umetnost i nije u tome da se razume, već da se – oseti..

Svojim profesionalnim pristupom radu, a po uzoru i razmeni iskustava sa najčuvenijim i najboljim kulturno-umetničkim društvima iz otadžbine, Akademija Srpske Narodne Igre neguje i radi u dijaspori, a u saradnji sa Maticom Iseljenika Srbije i Ministarstva za dijasporu na očuvanju, oplemenjivanju i promociji kulturnog, umetničkog i običajnog nasleđa i bogatstva srpske narodne igre i pesme. Kaže se, da jedan narod prima uticaje od drugoga, kada on to hoće, i u meri koja mu je potrebna. Tako na koncertu “Šarm pesme i igre”, upoznajemo jedan za drugim gostujuće ansamble sa neobičnim igrama, koje čuvaju iskonske narodne korake i time izražavaju originalnost i lepotu. Kao da gledamo dokumentarne zapise u stvarnom životu.

Poljski ansambl, “Beli orao” sa umetničkim direktorom Tedom Zdybalom, spada u najstarije grupe čuvara poljske folklorne baštine…Ne zaboravimo da su Poljaci bili prvi, koji su se zainteresovali za srpski folklor i da su, za srpske pesme i njihovo pevanje uz gusle, znali još u 16.veku

Ukrajinci, sa prepoznatljivim nošnjama i podignutim rukama muškaraca! Prava virtuoznost pokreta koja na momente prelazi u gimnastičke veštine. To igra umetnička grupa “Arkan” kojoj svoj umetnički potpis daje Danovia Stefura.

Mađarski ansambl “Kodaly” i Andrea Dobi, umetnički direktor, doneli su sa sobom i Mađarsku u malom.

Jermenske igre spadaju u red najstarijih i najbogatijih na Srednjem Istoku. Jednostavno, u njihovim igrama se oseća nešto specijalno, intezivno, strasno. Kostimi im, čini se, sadrže u sebi i religijsku tradiciju, i porodični pečat, i praktičnost. Tradicionalna tamno crvena boja kao da spaja sve u celinu. I igru i tradiciju. To su gosti, folklorni jermenski ansambl “Sasoun” sa umetničkim direktorom Džo Avakianom.

Ovaj koncert je bio prava interakcija šarma između poznatog i nepoznatog, strasnog i umerenog, na kome je radila umetnička ekipa koju čine Marijana Marčetić, Željka Jaković, Ljubimir Popović, Ana Pešić, Sonja Crnomarković, Milan Petrović, Dušan Suvajac. Završni umetnički rez pripada direktoru Mirosalvu Bati Marcetiću. – Tajna naše “filozofije” uspeha je, u prostom nastojanju da jednostavno nema potrebe za “spoljnim efektima”, spektaklom i cirkuskim lajt-šouom da bi se sebi i svetu predstavili u najboljem svetlu, ističe g. Marčetić, već je dovoljno da se “unutrašnji efekti” dovedu do savršenstva, da se vrhunskim, ali tradicionalnim izvođenjem, publici pruži pravi doživljaj srpske kulture.-

Multikulturalni koncert Akademije “Šarm pesme i igre”, je imao izuzetnu vrednost za multikulturalni umetnički život Toronta. A imati vrednost i umeti je pokazati, znači imati dvostruku vrednost.

Ksenija Vučević